Düğün Fotoğrafçısı seçerken
“Doğum Fotoğrafçısı seçerken” blog yazımı yazarkende bahsettiğim bir çok konu, “Düğün Fotoğrafçısı seçerken” yazımda da da geçerli aslında. Bu yüzden tekrarlar olursa lütfen kusura bakmayın 🙂
Evlenmek için yola çıkarken duyulan heyecan, düğün tarihi yaklaştıkça strese dönüşebiliyor. Gelinlikten damatlığa, düğün mekanından organizasyon firmasına o kadar çok seçenek var ki. Düğün sektörü, farklı bütçelere göre, farklı zevk ve koşullarda bir çok alternatif sunuyor.
Ama düğün hazırlıkları sürecinde, 3 ana başlık için çoook öncesinden karar vermeniz gerekli.
1- Düğün mekanı: İster otelde, ister açık alanda düğün yapmak isteyin, rezervasyonunuzu çok önceden yapmanız gerekli. Günümüzde bir çok çift aylar öncesinden (özellikle) cuma-cumartesi ve pazarları rezerve ediyor.
2- Gelinlik: Tüm kızların hayalidir gelinlik. Bu sebeple olsa gerek, çoğu gelinlikçi artık rezervasyonsuz görüşme bile yapmıyor. E rezervasyonu, alternatifleri gezmekti, vs derken, seçtiğiniz ve sipariş ettiğiniz gelinliğin hazır olması bile bazen 3-4 ay sürüyor. Bu sebeple, gelinlik işini sonraya bırakmayın.
3- Düğün Fotoğrafçısı: Tabi ki düğün fotoğrafçıları için de elinizi çabuk tutmanızı öneririm. Düğün mekanlarında olduğu gibi, bir düğün fotoğrafçısı bir günde bir çifte hizmet verebilir ve Türkiyede senede yüzbinlerce çift evleniyor 🙂 Bu çiftlerin çoğunun yaz ayları ve haftasonunu istediğini düşününce, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. 🙂
Sizde, “Peki düğün fotoğrafçımızı neye göre seçeceğiz?” diye düşünüyorsanız, aşağıdaki önerilerim ilginizi çekebilir.
Kim ne çekmiş, hepsine bakın 🙂
Düğün fotoğrafçılığının popularitesi arttıkça, bu işi yapanlarında sayısı çoğaldı. Günümüz teknolojileri de sağolsun, artık websitesi yapmakta, websitelerine ulaşmakta çok kolay. Sizde bu kolaylıktan tabi ki faydalanacaksınız.
Önceliği güvendiğiniz dostlarınızın öneri ve referanslarına vermenizi tavsiye ederim. İlk listeyi bunlar ile oluşturduktan sonra, google ve facebook üzerinden aramalar ile şehrinizde çekim yapmaya müsait diğer düğün fotoğrafçılarının websitelerini gezmelisiniz.
Bu süreçte, dikkat etmenizi tavsiye edeceğim bazı noktalar var,
– Fotoğraflar karanlık mı, aydınlık mı? karanlık çeken fotoğrafçılardan uzak durun.
– Renkler güzel mi, soluk mu, abartılı mı? ne soluk, ne de abartılı photoshoplu olsun, unutmayın ki bu fotoğraflara 10 yıl sonra da bakacaksınız.
– Kadrajlar nasıl? “ben çeksem de bu kadar çekerdim” dediğiniz yerden kaçın 🙂
– Portföyü geniş mi? “3 düğün çekmiş, websitesi açmış” diyorsanız, tavsiye etmem 🙂
– Çeşitlilik? hep aynı pozları mı çekiyor, yoksa websitesini gezmekten kayif mi alıyorsunuz, tabi ki keyif aldıklarınızı dikkat almanızı tavsiye ederim.
– Sadece en güzel fotoğraflarını mı paylaşmış, yoksa düğün düğün tüm galerileri de var mı?
Bu liste aslında çoğaltılabilir, ama bir fikir verdiğini umuyorum.
Telefon & Yüz yüze görüşme
Ne kadar çok fotoğraf incelerseniz, bazı fotoğrafçıların o kadar ön plana çıktığını göreceksiniz. İlk elemeden sonra kendinize bir liste yapın ve fotoğrafçılar ile iletişime geçin.
Her iyi fotoğraf çeken kişi ile rahat iletişim kuracaksınız diye bir şey yok. Unutmayın ki, düğün günü çok uzun ve kendinizi rahat hissetmediğiniz birisine pozda veremezsiniz. Hem iletişim kurmak, hem de albümlerini görmek için düğün fotoğrafçınız ile yüz yüze görüşmek çok önemli.
Görüşmelerden önce, mutlaka bir soru listesi hazırlamanızı tavsiye ederim, fotoğrafçının kaç senedir bu işi yaptığı, düğünlere kendisinin mi, bir asistanının mı geldiği, düğün günü kaç saat sizinle olacağı, düğünden sonra neler vereceği gibi konuları not etmekte fayda var.
Düğünden sonra ne alacağım?
Müşterilerimin soruları ile diğer düğün fotoğrafçılarının, düğünden sonra neler verdiklerini öğrenme fırsatım oluyor. 100’lerce fotoğraf baskısı verenler, poster yapanlar, vs çok farklı paket mevcut.
Benim paketim ise daha basit, öncelikle benim en büyük vaadim, “güzel fotoğraf”larınızın olması ve bunların hepsinin hem siyah-beyaz, hem de renkli yüksek çözünürlük jpg hallerinin DVD’de teslimi. DVD’de bir de “seçilenler” klasörü olacak ve tüm fotoğraflar arasından en güzel olduğunu düşündüğüm 50-60 fotoğrafı ekstra photoshop işlemlerine tabi tutup, bu klasöre koyacağım.
Bu seçilen fotoğrafların yer aldığı, sevdikleriniz ile paylaşabileceğiniz bir web-albüme ek olarak, 1 büyük panoromik albüm, 2 aile albümü de pakete dahil.
Fotoğrafların dijitallerini size teslim ettiğim için, 13×18 cm baskı ve diğer şeyleri çok uyguna isterseniz bende, isterseniz başka bir fotoğrafçıda bastırabilirsiniz. Örneğin 13×18 cm baskıların adet fiyatları .90 kuruş.
Kısaca kaç adet 13×18 cm baskı verdiğine göre düğün fotoğrafçınıza karar vermeyin 🙂
Sizinle çalışmak istiyorum, süreç nasıl?
Öncelikle düğün gününüzde bir fotoğraf çekimim olup olmadığını kontrol etmem gerekiyor. Aylar öncesinden haftasonları için rezervasyonlar yapıyoruz. Gün müsait ise, farklı çekim paketlerinin yer aldığı bir teklif formunu size mail atacağım. Mailimi aldıktan sonra telefon veya tercihen yüz yüze bir görüşme yapıyoruz.
Bu görüşmede size hem albümleri gösterebiliyorum, hem de sorularınızı yanıtlıyorum. Düğün günü fotoğraflarınızı benim çekmemi isterseniz eğer, günü rezerve etmek için bir miktar kapora rica edeceğim.
Düğünden bir hafta öncesinde telefonda bir görüşmemiz oluyor ve günü beraber programlıyoruz. Kuaför kaçta, kız alma nerede, nikah kaçta, vs konularını belirledikten sonra çekime kaçta başlayacağımıza karar veriyoruz ve geriye düğün günü güzel fotoğraflarınızın çekilmesi kalıyor.
Düğünden sonra fotoğrafların olduğu DVD’nin hazır olması yaklaşık 1 ayı buluyor. DVD’nizi aldıktan sonra benim albüm için seçtiğim fotoğraflara ekleme ve çıkartmalarınızı yapıyorsunuz. Bu değişiklikleri bana mail attıktan sonra bende albümün tasarımını yapıp size onaya göndereceğim ve sonrasında siparişi vereceğiz.