Doğum Fotoğrafçısı Seçerken

Akıp giden zamanı dondurmanın belki de tek yolu fotoğraf ve video çekmek. İnsan beyni her şeyi unutmaya programlanmış, ne yazık ki buna bizi mutlu eden, heyecanlandıran ve bizim için önemli anılarda dahil.

Biraz teknoloji kaynaklı, biraz maliyet kaynaklı, bugün 20-30’lu yaşlarını geçmiş olan bizlerin hiç doğru dürüst fotoğrafımız yok. Bunun eksikliğini, elimizdeki avcumuzdaki bir kaç eski hatıra fotoğrafına bakınca daha iyi anlıyoruz.

Anne-babalarımızın gençliklerinde, bizlerin yaşlarındaki hallerinin fotoğrafları  bizim için çok önemli. Bizlerden sonra gelecek nesiller içinde durum farklı değil.

bizlerin çocukları, torunları da bizlerin fotoğraflarını gördüklerinde, aynı şeyleri hissedecekler.

Bu sebepten, benim doğum fotoğraflarına bakışım biraz farklı. Doğum fotoğrafı deyince, sadece doğum anı ve bebek fotoğrafları aklıma gelmiyor. Doğum fotoğrafçısı olarak hiç kuşkusuz işimin en güzel kısmı o güzel elleri, ayakları, burunları fotoğraflamak. Ama bunu yaparken, anneleri, babaları, kardeşleri ve akrabaları da hiç bir zaman geri plana atmıyorum.

Bana göre, bugünün bebekleri büyüyüp, bizlerin yaşlarına geldiklerinde, kendi minik hallerinden çok, ailelerinin fotoğraflarını görmekten mutluluk duyacaklar.

Anne-Baba adaylarına, “Doğum fotoğrafçısı” seçimlerinde fikir vereceğini umduğum bazı ana başlıkları aşağıda özetlemeye çalıştım:

Olabildiğince çok Doğum Fotoğrafçısının websitesine bakın

Internet sayesinde, artık cep telefonumuzdan bile her türlü bilgiye erişebiliyoruz. Böyle bir ortamda, anne-baba adaylarına tavsiyem, mümkün olduğunda çok doğum fotoğrafçısının portföylerini ve web sitelerini inceleyin.

Fotoğraflara bakarken, renklerin canlılığına, netliğe, kadrajlara ve fotoğrafların aydınlık olmalarına dikkat etmelisiniz. Bir diğer önemli konu, fotoğrafların çeşitliliği ve portföyün büyüklüğü.

Bu işi 1 seneden az süredir yapan, 5-10 doğum çekmiş, o çektiği fotoğraflarda da hiç bir fark yaratamamış bir doğum fotoğrafçısı ile, bu işi yıllardır yapan, web sitesindeki portföyünün büyüklüğü ve fotoğraflarının çeşitliliği ile ön plana çıkan bir doğum fotoğrafçısı tabi ki aynı kefeye konulamaz.

Ön plana çıkan Doğum Fotoğrafçıları ile yüz yüze görüşün

Ne kadar çok fotoğraf incelerseniz, bazı fotoğrafçıların o kadar ön plana çıktığını göreceksiniz. İlk elemeden sonra kendinize bir liste yapın ve fotoğrafçılar ile iletişime geçin.

İyi fotoğraf çekmek ile iyi iletişim kurmak farklı şeyler. Çok iyi fotoğraf çekse bile, bazı kişiler ile iletişim kuramayabilirsiniz ve doğum gibi önemli bir süreçte yanında rahat hissedeceğiniz insanlar ile olmanızda fayda var.

Hem iletişim kurmak, hem de albümlerini görmek için doğum fotoğrafçınız ile yüz yüze görüşmek çok önemli. Doğumun son safhalarında, değil dışarı çıkıp görüşme yapmak, evden çıkmak bile büyük bir iş olabiliyor 🙂 Ama bir başka plan ile birleştirip, doğum fotoğrafçı adaylarınız ile yüz yüze görüşmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Doğumdan sonra ne alacağım

Öncelikle belirtmek istediğim konu, fotoğrafçınıza karar verirken, size verdiği fotoğraf baskısı, albüm, vs gibi konulara çok önem vermemeniz. Önemli olan konu iyi fotoğraflarınızın olması ve bunların yüksek çözünürlük dijitallerini size DVD içinde vermesi.

Doğum fotoğraflarınız güzel olmadıktan sonra, fotoğrafçınıza kanınız ısınmadıktan sonra, size 100’lerce baskı vermiş hiç bir önemi yok.

Benim tüm doğum paketlerimde 30×65 cm, deri panoromik albüm var. Ek olarak isterseniz büyük albümün aynısının küçük boyutlusu “aile albümü” de sipariş verebilirsiniz. Daha önemlisi özel tasarım kapaklı DVD içinde o gün çekilen tüm fotoğrafların hem renkli, hem siyah-beyazlarını teslim ediyorum. Bir klasörde de seçtiğim ve photoshopta işlediğim fotoğraflar oluyor. Dilerseniz, bu fotoğraflara ekleme çıkartma yapabilir, albümde hangi fotoğrafların olacağına siz karar verebilirsiniz.

Doğum Fotoğrafçısı Fiyatları

Doğum Fotoğrafçınıza karar verirken, en az öneme sahip konu fiyat. Neden derseniz, zamanın geri dönüşü yok, memnun kalmayacağınız ve sonradan pişman olacağınız bir seçim için 100 tl vermek bile sizi mutsuz edecek.

Sadece fiyata göre karar vermek isterseniz, bu işi sadece portföy için yapan, çekimlerinden para dahi istemeyen bir çok fotoğrafçı (adayı) var. Sormanız gereken soru şu, bu önemli günümü bu kişilere teslim etmek istiyormuyum?

Doğum fotoğrafı çekmek çok zor bir süreç, gece 1’de de, olabilir, bir doğum için hastane de 10 saat de bekleyebilirsiniz. Değiken ve karanlık ışık koşullarında profesyonel sonuç verecek çok ama çok iyi fotoğraf makinelerine ve objektiflere ihtiyacınız var. Hepsinden önemlisi, hem doğum sürecine çok hakim olmanız, hem de çok fazla doğum fotoğrafı tecrübeniz olması gerek. Tüm bunları göz önüne alınca, bu işi ücretsiz veya çok düşük ücretle yapan arkadaşları anlayabildiğimi söylemem mümkün değil.

“Evde boş oturacağıma, bir doğum çeksem ne güzel olur” veya “işimden memnun değilim, doğum fotoğrafçısı mı olsam” diye düşünen, yeterli ekipmanı, tecrübesi ve bilgisi olmayan, portföy yapmak için doğum fotoğrafı çeken arkadaşlara dikkat etmenizi öneririm.

Süreç nasıl işliyor

Görüşmemizi yaptıktan ve paketinizi seçtikten sonra, zaman planlamamızı yapacağız. Maksimum paketi seçtiğinizi varsayarsak, doğumdan en az 2-3 hafta öncesinde gebe çekimleri ile işe başlayacağız. Bu çekimler hem sizin için, hem de çocuğunuz için paha biçilmez bir anı.

Gebe çekimlerine evde başlıyoruz, çocuğunuzun doğduğu evde ve odasında olabildiğince fotoğraf çektikten sonra hava müsaitliğine göre açık alanda fotoğraflarımıza devam edeceğiz.

Doğum zamanı yaklaştığında, doktorunuz ile son kontrollerinizi bana da bildirmenizi rica ediyorum. Sezaryen ise kesinleşen tarihi, normal doğum ise beklenen tarih aralığını bilmem şart çünkü diğer çekimlerim ile çakışmaması için ona göre program yapıyorum.

Normal doğumlar biraz daha çetrefilli çünkü genelde gece oluyorlar 🙂 Normal doğum süreci başladığında, hastaneye vardığınızda ve doktorunuzun muayenesi sırasında sürekli iletişim halinde oluyoruz. Yaklaşık saat belli olduğunda, doğum öncesi bende hastaneye geliyorum ve çekimlerimiz başlıyor.

Doğum öncesi, doğum ve sonrasında annenin ilk emzirmesine kadar çekimlerimiz devam ediyor. Bu noktadan sonra hem bebişlerin hem de annelerin dinlenmeleri için çekime ara veriyoruz.

Bir gün sonra hastaneye tekrar geliyorum ve çekimlerimizi tamamlıyoruz. Bu çekimlerimize aile büyüklerini de dahil etmeyi tavsiye ederim.

Son olarak, bir ev çekimi yapacağız. Bu ev çekimini dilerseniz doğumdan 1 hafta sonra yapabiliriz, dilerseniz 1 ay sonra yapabiliriz.

1 hafta sonra yaparsak, “yenidoğan portresi” (newborn) çekebiliriz. Bebişler doğumdan sonraki 10 gün boyunca çok derin uyudukları için, onları da uykularında evirip çevirmek daha kolay 🙂 tabi ki mümkün olan en yüksek hassasiyet ve dikkat ile 😉

1 ay sonra yaparsak, daha bir ele geliyorlar ve anne-babalar ile bebekler birbirlerine alışmış oluyorlar.

Çekimler bitti, şimdi süreç nasıl

Tüm fotoğraflarımı RAW formatta çekiyorum. RAW formatın JPEG’e göre farkı çok daha yüksek veri içermesi, sonuç olarak dosya boyutlarının çok büyük olması bu sebeple de genelde profesyonellerin tercih etmesi. RAW format fotoğrafları özel programlar ile açabilirsiniz ve bu sebeple tüm fotoğrafları önce RAW’dan JPEG’e çeviriyorum.

Bu arada tüm fotoğrafları tek tek inceleyip, albüm için güzel olacaklarını düşündüğüm fotoğrafları seçip, photoshopta özel işlemlere ve retouch işlemlerine tabi tutacağım. Ve en sonunda tüm fotoğrafların hem renkli, hem siyah beyazları ile seçilen fotoğrafların olduğu bir DVD’i size teslim edeceğim. Buna ek, seçtiğim fotoğrafların yer aldığı aydanucak.com altındaki bir adreste, size özel bir linkte, “web-albüm” yapıp size göndereceğim.

DVD’i aldıktan sonra, benim seçtiğim fotoğraflardan albümde olmasını istemedikleriniz ile, diğer klasörlerden albümde yer almasını istediğiniz fotoğrafları seçip, toplamda 50-60 adet fotoğraf numarası bildireceksiniz. Bu seçimleri aldıktan sonra albüm tasarımınızı yapıp size onaya göndereceğim, son değişiklikleriniz ile beraber siparişi vereceğiz ve albümünüz hazır olacak. 🙂